Jump to content
Sign in to follow this  
masmas

Issue with XAcars

Recommended Posts

Hi, 

I am trying to setup XACARS for my virtual airline https://www.scootvirtual.net

We use smartCARS for flight logging, but I need to setup XACARS as I have a mac/X-plane user who cant use the smartCARS program as it's not compatible.

I am currently using these settings for XACARS:

[Server]
Address = https://scootvirtual.net/action.php/acars/xacars/acars

PIREP = https://scootvirtual.net/action.php/acars/xacars/pirep

FlightInfo = https://scootvirtual.net/action.php/acars/xacars/data

Every time I open XACARS and try to establish a link with Scoot Virtual I get a server error.

If anyone could help with this, it would be greatly appreciated.

Thanks.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Retrieving flight data via ACARS returned the following error:

[Error: Connection to ACARS server failed: [Check URL.]]

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, ProAvia said:

Are you using the Xacars config file from your site? You will need to be logged into your site prior to downloading it.

https://www.scootvirtual.net/action.php/acars/xacarsconfig

 

Thanks, I have downloaded the Xacars config file which shows this:

[Server]
Address = https://www.scootvirtual.net/action.php/acars/xacars/acars

PIREP = https://www.scootvirtual.net/action.php/acars/xacars/pirep

FlightInfo = https://www.scootvirtual.net/action.php/acars/xacars/data

User = TGW001
[ACARS]
POSReportTime = 1
EnableLiveACARS = 1
EnablePIREP = 1
AutoPIREP = 1

I then entered the same information from above into the Xacars preferences.

I then get the same error when trying to grab a booked flight from Scoot Virtual through Xacars -

Retrieving flight data via ACARS returned the following error:

[Error: Connection to ACARS server failed: [Check URL.]]

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm assuming that Xacars opens.

Look in the xacars.ini file, located in the same folder as the main xacars program. Is there a "Password = your_password_here" line after the "user" line? If not, add it (and your password).

If the password is there - In the ini file, try changing the 'https' to 'http' in the Address, PIREP and FlightInfo lines.

Not sure if that will correct the issue or not - but that's how it is in my ini file. My site is HTTPS, but the ini file was generated before the switch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes Pro, the Xacars program opens fine.

I looked in the xacars.ini file and the password line was already inserted.

I changed the 'https' to 'http" as you advised and Xacars now connects to the Scoot Virtual server. Thank-you!

But....theirs always a but right lol? When retrieving a flight from the server it displays strange characters in the departure, destination fields etc. I have taken a screenshot to help illustrate the issue -

https://i.imgur.com/CdmauLX.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glad you could get connected! It was just a guess on my part - when comparing the info you posted and what I saw in xacars.

As to your new issue - I am not sure. I only started xacars without FSX or XP running. The data displayed in your picture appears to be HTML coding. No idea where it's coming from. Hopefully someone with more insight will be along shortly.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Pro, 

Unfortunately its connecting but its not recording any flight statistics (see link below). When you end the flight there is no Pirep etc to send.

https://i.imgur.com/NZJt6FC.jpg

Anyway appreciate you taking the time to try and help me out. Thanks.

Hopefully someone else maybe able to shed some light on the issue.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, I would like to know how to configure the xacars folder structures. I downloaded the corresponding files and put them in / x-plane / resources / plugins, but the sql folders and the php scripts do not know exactly where to put them, since it is not available to us in which location or what the hierarchy of folders. I am trying to do a localhost configuration. My linux is mint 19.1 and I installed php and I have already been able to configure the database and the tables. Every help is welcome.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×